Съдържанието е все по-важно за търсачките на Google, а линковете губят значение

5/5 (4)
5/54

Според публикувано seo проучване върху начина, по-който Google приоритизира търсенията си – то измерва топ 20 на резултатите за 10,000 ключови думи в Google.com

Ново проучване върху начина, по който Google класира seo резултатите от търсенията бе разпространено от Searchmetric. Според него все по-голямо значение за търсачката на Google има seo съдържанието, докато връзките към други сайтове намаляват шанса за по-добро сео класиране и излизане сред първите резултати. В следващите няколко реда може да се запознаете с основните изводи от проучването:

  • URL адресите, които имат най-силна връзка със съдържанието заемат позиции от 3 до 6 в търсачката.

  • Съдържанието, което виждаме на работния плот на компютъра е с около три пъти по-дълго от това на мобилно устройство.

  • През 2016-та едва 53% от топ 20 на URL адресите включват ключови думи в заглавията си.

  • Времето прекарано в сайтовете, част от топ 10 на URL адресите, е 3 минути и 10 секунди.

  • 46% – това е средната стойност на URL адресите, които излизат на първа страница, но посетилите ги така и не разглеждат.

  • Страниците заемащи позиции от първа до трета имат средна честота на кликване 36%.

  • Почти половината от уебстраниците в топ 10 използват HTTPS криптиране.

  • 86% от домейните в топ 10 завършват с .com

  • Размерът на страниците, създадени за мобилни приложения е с около 1/3 по-малък, отколкото еквивалентът им за работа през компютър.

  • Страниците, отваряни през мобилно приложение, зареждат с около секунда по-бързо сравнено с компютър.

  • Всички видими домейни част от топ 100 имат мобилни приложения за потребителите на смартфони. Отвъд първата стотица, стойността е 78%.

  • През 2016-та се наблюдава засилване в използването на структурни елементи като списъци и опорни точки, които подобряват познанията на потребителите.

  • Корелацията между социалните сигнали и класирането в Google остава сходна в сравнение с предишни години.

  • Връзките към други сайтове са само един от многото допринасящи фактори – зависимостта от линковете засега остава висока, но важността им сигурно върви към своя упадък.

По-рано тази година Stone Temple Consulting публикува проучване, според което линковете остават значими за класирането от Google алгоритмите. Тогава от Searchmetrics се съгласиха, но казаха, че истински важното е пропуснато.

„Миналата година Google разкри, че се завръща към усъвършенствания Ал и техниките за машинно обучение като RankBrain. Идеята е, че така търсачката по-добре ще разбира намерението, скрито зад въведените думи и показаните резултати ще са по-практични за потребителя”, заяви Маркус Тобер, основател и главен технологичен директор на Searchmetrics. „Обратната връзка от страна на потребителя като например колко пъти е отворена дадена страница и колко време прекарват хората в нея помага на търсачките да придобият представа дали и колко добре са отговорили на поставените въпроси и търсения . На практика това позволява едно непрекъснато усъвършенстване и подобряване на търсачката.”

По-долу можете да видите как изглежда проучването, разделено по следните seo фактори: съдържание, потребителски сигнали, техническа характеристика, опитност на потребителя, социални сигнали, линкове към други сайтове. Стрелката нагоре означава увеличаване на стойността, стрелката надолу е намаляване и * е ново добавена функция, която предстои да се изчислява.

съдържание

потребителски сигнали

технически характеристики

опитност на потребителя

социални сигнали

линкове към други сайтове