Всичко, което трябва да знаете за google алгоритъма „Possum“

5/5 (4)
5/54

Хората, занимаващи се със seo, независимо дали любителски или професионално, вече трябва да имат предвид, че в локалните резултати има промени на гугъл алгоритъма. Това се дължи на алгоритъм, наречен „Possum“. Той влияе пряко на seo резултатите в локалната мрежа (Google Maps). Т.е.:

Всичко, което трябва да знаете за алгоритъма „Possum“

През последните дни навлезе нов термин в SEO общността – „Possum“(от англ. „опосум“). Това е името, дадено на локалния алгоритъм, който беше актуализиран на 1 септември 2016.

Името е предложено от Фил Розек, защото много от собствениците на бизнес сайтове в Google My Business мислят, че техните обяви са изчезнали от Гугъл, макар че в действителност не са.

Но какво всъщност представлява тази актуализация?

1. Актуализацията има за цел да обнови локалните резултати в Google Maps, както и да филтрира и отстрани спам резултатите. Също така предприятията, които се намират извън границите на градовете, претърпяха огромен скок в класирането. Това се случи поради множеството оплаквания на предприемачи, чийто бизнес е в покрайнините на големите градове. Тъй като досега Goolge Maps не ги причисляваше към конкретни градове, те най-често изпадаха от резултатите.

2. Местоположението на потребителя също е от голямо значение. Т.е. преди да използвате Google Maps, уверете се, че местонахождението ви е настроено правило.

3. Резултатите от търсенето също варират според ключовата дума. Всичко зависи от словореда. Например резултатите, които ще ви излезнат, ако напишете „Фабрика Перник“ ще са различни от тези с ключови думи „Перник Фабрика“.

Това е все още тестова версия на алгоритъма. Макар това (както вече споменахме по-горе) да среща множество оплаквания заради изчезването на доста бизнес резултати от търсачката. Чрез този ъпдейт Гугъл продължава по път, който е поел доста отдавна и чиято последна дестинация е събирането на локалните и органичните резултати.
За да разберем по-ясно какви са функциите на новата „possum“ актуализация, нека разгледаме следните случаи:

Преди Possum: Да кажем, че Георги, жител на град София, има нужда от ортопедична операция и търси „ортопедични специалисти“ в търсачката на Гугъл. Болница A, която се намира най- близо до Георги, ще излезе на първо място и то не само защото публикува много информация за местоположението на десетки ортопедични хирурзи, а защото оптимизира своето съдържание по-добре от останалите болници в района, както и защото e най-голямата болница със силен домейн.

След Possum: Георги провежда същото търсене за google possum algorithmортопедични специалисти. Вместо една единствена болница да доминира резултатите от търсенето, Google разпределя болниците според местоположението на Георги.

Оттук възниква въпросът: Как да се преборим с конкуренцията
Първо трябва да проверите дали вашият бизнес е бил засегнат алгоритъма. Напълно възможно е да не сте и все още да доминирате в класациите. Ако все пак бизнес обявата ви е изчезнала или се е преместила по-надолу, сега е моментът да филтрирате информацията на сайта си. Постарайте се съдържанието и местонахождението да са точни, ключовите думи-правилни, контактите-налице.