Google приветства проектът AMP (AcceleratedMobilePages)

5/5 (7)
5/57

Каква е вашата реакция спрямо АМР?

Google обяви в своя блог, че AMP страниците ще се появят в резултатите на мобилно търсене. Вероятно се питате какво е AMP, как се използва и трябва ли да коригирате своите уеб страници?

  • Какво е AMP?

Проектът AMP (AcceleratedMobilePages) е инициатива с отворен код, с цел да се подобри ефективността на мобилната мрежа. Той стартира през октомври миналата година.

В опростен вариант, AMP извличат по-голямата част от елементите, които правят зареждането на уеб страниците по-бавно на мобилни устройства. Например, JavaScripts, ненужни елементи за навигация, както и много от рекламите. HTTPS е задължителен за AMP страници.

На 24-ти февруари , Google обяви, че AMP страниците ще бъдат показвани в мобилните резултатите от търсенето

„Сега, когато търсите някаква история или тема в Google от мобилно устройство, уеб страниците, създадени с помощта на AMP ще се появят в раздела „Топ“ на страницата с резултатите. Всеки резултат ще зареди бързо и лесно можете да се движите в сайта/статията, без да ви отнема векове, за да се зареди или да прескача наоколо, докато четете.Също така е лесно бързо да прелистите резултатите от търсенето само чрез приплъзване през историите.

AMP е чудесно за сърфиране в интернет от мобилни устройства, тъй като уеб страниците, изградени с AMP, зареждат четири пъти по-бързо и използват 10 пъти по-малко данни, отколкото другите. В много случаи, те ще се заредят веднага. Това прави  четенето чрез мобилна мрежа много по- бързо, отзивчиви и забавно. „

AMP страниците ще бъдат тагнати в страниците на мобилни резултати от търсенето с таг: AMP

  • Кой използва AMP?

AMP се използва основно от издателства и технологични компании. AMP е насочена най-вече към новинарски статии и сайтове. Нашият блог също използва AMP.

  • Трябва ли да коригирате своите уеб страници?

В момента AMP е в експериментален етап. Трудно е да се каже дали AMP ще успее или не. Ако използвате WordPress за вашите уеб страници, ще ви е нужен плъгин, за да задействате АМР.

AMP не е от решаващо значение за повечето сайтове. Има много други неща, чрез които да се уверите, че вашите уеб страници и сайтове ще получат високо класиране в Google търсачката.