Какви са разликите между Google Search Analytics и Google Webmaster Tools?

5/5 (7)
5/57

За да направите анализ на вашия сайт за да подобрите вашето SEO, Google са разработили два напълно безплатни инструмента за тази цел: Google Webmaster Tools и Search Analytics.

Въпреки, че и двата инструмента ползват един и същ източник на данни – Google ботове. Но въпреки, че информацията е от същи доставчик, двата инструмента има различен обхват на действие – информация. Като и двете платформи са изключителен полезен SEO инструмент.

„Ключови думи“ срещу „Информация в реално време“

Алгоритмът по който работи Google Webmaster Tools е поддържа и проследяване на ключови ви думи за период от 60 дена.  Този период е нужен на Google API за да обработи нужната му информацията. Целият анализ на SEO може да видите,  какво точно е засякъл ботът на Google за вашия сайт в инструмента Webmaster Tools.

Google Webmaster Tools предоставя цялостна информация за SEO анализа на вашия сайт – всяка една промяна, всеки един нов програмен код и т.н.. Веднъж щом свържете SEO инструмента WebMaster-a с вашия сайт, може да следите всичко по него.  Единствената специфика е че ще виждате промените във вашия сайт в  инструмента Google Webmaster Tools, но това не значи, че ще бъде отразено веднага в търсачката на Google.

Динамично филтриране в Search Analytics

SEO данните,  които се предоставят в Search Analytics могат да бъде динамично филтрирани във всеки един момент. Тази опция е предоставена от Google, за да може във всеки един момент да извлечете нужните данни, за да подобрите вашите SEO резултати в търсачката на Google.

SEO инструмента Google Webmaster Tools не предоставя подобна възможност, за динамично филтриране на данни в реално време.

Интеграция на Google Webmaster Tools за класирането на ключовите думи в търсачката

Едно от големите предимства на  SEO инструмента Google Webmaster Tools е интеграцията на класирането по ключови думи, за съответния сайт, както и по брой кликване, импресии и директни посещения, за по-голям период от време. За жалост, за момента Search Analytics не поддържа тази функция.

Google  Search Analytics е насочен към статистическата страна  – да  прегледа от къде са посещенията , колко време са се задържали посетителите в сайта и на кой специфични страници,  демографски данни, технологии, географско положение интереси и друга много разнообразна статистика.

Докато Google Webmaster Tools дава много информация и като статистика както в по голям период от време така също може и да се извършват полезни настройки на сайта към Гугъл търсачката.

Най-добре е тези настройки да се извършат от SEO специалист или фирма предоставяща SEO оптимизационни услуги, тъй като има доста инструменти в GWT, който, ако се настроят добре ще са изключително полезни за сайта , но може да се направи грешка и тогава има голяма вероятност Гугъл да не „прочете” добре сайта и да започне спад в резултатите на сайта. Ние от WebPr като специалисти в SEO оптимизирането на сайтовете  с  богат  опит  и с  двата инструмента и може да заявим , че по горе споменатото  „Google Webmaster Tools “   Vs  „Google  Search Analytics “ не е съперничество, а по скоро двата Гугъл инструмента се допълват.