Официално: Линковете вече са изключителен важен фактор, за ранкинг системата на търсачката Google.

5/5 (5)
5/55

Миналата седмица, Andrey Lipattsev,  който е част от екипът на Google официално  потвърди, че линковете са важна част от новият алгоритъм за търсене на Google – RankBrain.

Lipattsv e посочи, че новият алгоритъм е изцяло модифициран, да открива всички линковете от други страници към вашата или вътрешни, които сочат към заглавната страница или някоя от вътрешните страници на даден сайт.

Добри и лоши линкове:

  1. Избягвайте автоматично добавете линкове по различни сайтове или форуми

Всички линкове, които биват създадени автоматично чрез софтуерен продукт не допринасят, за ранкингът в Google на вашия сaйта.

Все пак, ако  имате добавени автоматични линкове в различни сайтове или форуми, трябва да проверите, дали не е сложен атрибутът „rel=nofollow“ – чрез него се забранява на Google,  да четелинка.

Ако някога сте извършвали подобна СЕО оптимизация, нашия съвет е да се обърнете към SEO специалист от WebPR. За да може да ви помогне да изчистите всичките негативни SEO услуги, които някога са били правени върху вашия сайт.

2 Колкото по-лесно добавяте вашия линк в даден сайт – толкова по-слабо ефективно е за вашият сайт

Например, напоследък в България се рекламират много „Златни Страници“, за който да си заплатите, за да бъде вашия линк добавен там. Но новият алгоритъм на Google – RankBrain засича, че това е страница за продажба на линкове и не носи особен ефект.

За това нашия съвет е инвестирате в SEO специалист, който да ви направи цялостна и качествена SEO оптимизация.

Много наши колеги, SEO специалисти, които вече са изградили собствена мрежа от сайтове и предлагат да „закачат“ вашия линк към сайта – което носи бърз ефект в Google. Но решиш ли да спреш да си плащаш – линкът бива премахнат от сайтовете им.

Това е тъй, наречената „бърза“ оптимизация, която се практикува от хора, които не могат да направят качествена оптимизация с дълготраен ефект.

За жалост, доста наши настоящи клиенти са изпитали това на собствения си гръб – обещания от „SEO оптимизатори“да изведат сайтът им на по-предна позиция за кратък период – но веднъж сключен договор с подобен човек, вие оставате заложник до живот.

Как да прецените в кои страници си заслужава да поставите вашият линк?

Преди да поставите линк на вашия сайт в дадена страница, трябва да си отговорите на следните въпроси:

  1. Дали страницата има положителен рейтинг в Google – избягвайте порно сайтове и други наказани сайтове

  2. Дали страницата е с подобно съдържание на вашето?

  3. Има ли смисъл да поставите линк на вашия сайт на дадената страница.

В новият алгоритъм на Google – RankBrain базира действията си на иновативен Изкуствен Интелект, който може сам да преценява от къде и как идват линковете към вашия сайт. По този начин даден линк от страница с добър рейтинг и сходно съдържание „тежи“ много повече от линк, който е сложен в неизвестното.