Google Search към мобилен индекс

Google обявиха, че ще индексират мобилните версии на страниците. Това е огромна промяна, защото досега Google винаги е използвал десктоп версията на сайтовете, дори много често и когато потребителят използва мобилни устройства.  Все пак промяната няма да настъпи веднага и ще е нужно известно време.

Защо ще се случи тази промяна?

seo оптимизация на мобилни версииGoogle реши да премине към мобилна версия, защото ние живеем в светът на електрониката и смарт устройствата. Така ще се улесни използването на търсачката за хора, които прекарват повечето си време пред телефона или таблета, вместо пред настолния компютър.

Много от собствениците на сайтове правят мобилната версия на страницата много по-лека от оригиналния й вариант. Това може да се окаже проблем за много сайтове, защото след промяната на индекса, Google ще санкционира уебсайтовете, чиято оригинална информация не е същата като мобилната. Същото важи и за ключовите думи.

Сайтовете, които имат отзивчив дизайн и имат едно и също съдържание на двете версии, няма да бъдат засегнати от промяната.

Много от собствениците създават мобилната версия, проверявайки единствено дали изглежда добре козметично. След промяната ще е добре да се провери не само външният вид, но и съдържанието, както и ключовите думи.

Кога ще настъпи промяната?

Все още няма официална дата, тъй като Илайс от Гугъл обяви, че има още работа. Той също така съобщи, че актуализацията ще настъпи в най-скоро време и ще бъде обявена с пост в блога на Гугъл. Този пост също така ще съдържа и повече подробности.

Добрата новина е, че след индексирането, мобилните страници ще подобрят класирането си и ще бъдат изтласкани напред, ако отговарят на критериите (ключови думи и съдържание). Затова съветваме всички собственици да прегледат отново мобилните си версии.