„SEO: Филмът“ има за цел да проследи възхода на интернет маркетинга

история на СЕО
5/5 (1)
5/51

Документалните филмчета показват истории от ранните дни на, разказани от известните пионери в индустрията.

Вземете си пуканки. Има нов филм, който разглежда историята на SEO оптимизацията от средата на 90-те до днес.
Чакайте. Филм за SEO?
Да. На пръв поглед може да изглежда странно, но всеки, който е бил около индустрията през последните 20 години, може да ви каже, има някои интересни истории.
Така че това е, което Джон Линкълн, главен изпълнителен директор на Ignite Visibility, се заема да направи. Той започна работа по „SEO: The Movie“ през октомври миналата година, като интервюира половин дузина ветерани от индустрията (включително Данни Съливан от Search Engine и Barry Schwartz) за теми като:

  • Ранните дни на SEO и въздействието, което маркетинговите партньори, по-специално, имат върху индустрията.
  • Влиянието, което Google Toolbar имаше върху SEO, благодарение на видимото показване на брояча на PageRank и как това бързо създаде пазар за купуване и продажба на връзки.
  • Месечния „танц на Google“, когато SEO ще разберат внезапно дали актуализирането на последната класация на Google ги е повлияло за по-добро или по-лошо.

Линкълн също разказва филма, който обхваща теми до и включително последните разработки като актуализациите на Google Panda и Penguin алгоритъм.
Няколко истории наистина ми направиха впечатление. Рай Хофман (известен още като Sugarrae) говори за това как първата й комисионна за комерсиална маркетингова комисионна струва повече от това, което тогавашният й съпруг е направил през цялата година, а Рен Фишкин от Moz говори за фирмената Ранните финансови проблеми и как присъствието на две конференции поставя курс към рентабилността. Има и раздел, който много правилно обсъжда огромното въздействие, което бившият Googler Matt Cutts имаше в индустрията за SEO, от дните си като „GoogleGuy“ в WebmasterWorld и други форуми до неотдавнашното му преминаване към кариера в американската цифрова услуга.
Аз съм далче от това да се правя на филмов критик, но други, които искат да разберат филма, с право ще отбележат, че това е САЩ и че много от пионерите в индустрията не са интервюирани. (Пионерът на Link Building Ерик Уорд дори доставя Линкълн с очерняне, че не е интервюиран, и е включен в края на кредитите.)
Като цяло е невъзможно да се каже цялата история за SEO за около 40 минути. Както съобщава Линкълн по електронната поща, филмът му се фокусира само върху някои от ключовите събития от ранните дни на SEO до наши дни.
Все пак мисля, че ветераните от индустрията и новодошлите ще се радват на това. Направих го и ме остави да се надявам някой ден да видя по-дълга версия с повече SEO светила – млади и стари – разказващи истории за начина, по който индустрията е започнала и еволюирала.
Ако искате да проверите „SEO: Филмът“, пълният филм е вграден по-долу.